1. Πότε ιδρύθηκε ο Κυπρο-Βρετανικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος και πόσα μέλη απαριθμεί;

Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 2008 και έχει γύρω στα 100 μέλη και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος σύνδεσμος του ΚΕΒΕ μετά από τον Κυπρο-Ρωσικό και τον Κυπρο-Κινέζικο.

  1. Τι ενέργειες θεωρείτε πως πρέπει να γίνουν ώστε το Brexit να μην επηρεάσει τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Βρετανίας;

Είναι δύσκολο στο παρόν στάδιο να γίνει ένας ευρύτερος προγραμματισμός ώστε να μην επηρεαστούν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της Κύπρου-Βρετανίας, καθότι είναι λογικό να αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος την τελική κατάληξη της σύνδεσης που θα έχει η Βρετανία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναμφίβολα εάν δεν αντιδράσει ο κάθε Κύπριος επιχειρηματίας αξιολογώντας τα δικά του δεδομένα, είτε είναι εισαγωγέας αγγλικών προϊόντων είτε είναι εξαγωγέας κυπριακών προϊόντων στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ανάλογα με τις εμπορικές συμφωνίες που έχει, θα διατρέχει τον κίνδυνο ουσιαστικής μεταβολής των εμπορικών δεδομένων. Υπάρχει χρόνος μέχρι την εφαρμογή της νέας συμφωνίας που θα διέπει τις εμπορικές συναλλαγές, και προσφορά υπηρεσιών, που θα προκύψει μετά από τις διαβουλεύσεις που η Βρετανία θα έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και που δεν έχουν ακόμη αρχίσει καθότι η Βρετανία δεν έχει υποβάλει την σχετική αίτηση με βάση το άρθρο 50.

Η πιο άμεση επίπτωση στους επιχειρηματίες είναι η διαφοροποίηση της ισοτιμίας της στερλίνας, και η οποία επηρεάζει άμεσα τους Κύπριους εξαγωγείς. Η δυνατότητα διαφοροποίησης των τιμών των Κυπριακών προϊόντων/υπηρεσιών άμεσα, εξαρτάται από τις συμφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των εμπορευόμενων και η πρόκληση των Κυπρίων επιχειρηματιών άμεσα είναι να διαφοροποιήσουν τις τιμές τους ανάλογα ώστε να μην υποστούν πλήρως την συναλλαγματική ζημιά.

  1. Μετά το Brexit διαπιστώσατε ενδιαφέρον από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο;

Αναμφίβολα θα δημιουργηθούν ευκαιρίες προσέλκυσης εταιρειών που θα θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους από την Βρετανία και ήδη οι συμβουλευτικοί οίκοι μελετούν τρόπους ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων εταιρειών. Εδώ θα ήθελα να σχολιάσω ότι είναι λογικό να αναμένουμε ότι θα υπάρχουν πιο δυνατές επιλογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι χρήζει προβληματισμού σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής, ο σχεδιασμός κινήτρων επιπρόσθετων από τα υφιστάμενα ώστε να ενδυναμώσουμε την θέση μας. Κρίνουμε ότι μέτρα προσέλκυσης επενδύσεων πρέπει να ανακοινωθούν σύντομα καθότι και οι άλλες χώρες θα το επιδιώξουν.

Ήδη ο Υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας έχει ανακοινώσει χθες την μείωση του εταιρικού φόρου, στην δική τους προσπάθεια να κρατήσουν τις ξένες εταιρείες.

  1. Τι ενέργειες προγραμματίζετε στο κοντινό μέλλον για προβολή της κυπριακής οικονομίας και των προοπτικών της σε Βρετανούς επενδυτές;

Προγραμματίζουμε μια εμπορική αποστολή στη Βρετανία μαζί με το ΚΕΒΕ τον Οκτώβριο που αρχικά ήταν μέσα στο πλαίσιο της συνήθης δραστηριότητας μας όπως είχαμε συνδιοργανώσει τον Οκτώβριο 2015 μαζί με τον Υπουργείο Εμπορίου και τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIBA). Τώρα θα ενδυναμώσουμε την πτυχή της προσέλκυσης των εταιρειών με σκοπό να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο και θα δώσουμε την έμφαση μας στην επιλογή των θεμάτων και των προσκληθέντων ανάλογα.

  1. Σε ότι αφορά τον τουρισμό εκτιμάται ότι οι πιέσεις που ασκούνται στη στερλίνα θα επηρεάσουν αρνητικά την Κυπριακή οικονομία;

Ο τουρισμός είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας και χρήζει ειδικής μελέτης ευρύτερου σχεδιασμού στο να δημιουργηθούν προοπτικές εξασφάλισης των Βρετανών τουριστών (40% των συνολικών τουριστών) ή/και αντικατάστασης με τουρίστες από άλλες χώρες προέλευσης ώστε να μην μειωθούν οι αριθμοί μας καθότι το 2016 έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο στα έσοδα από τον τουρισμό.

Είναι φρόνιμο εκ μέρους μας να προβούμε σε ενέργειες που θα αυξήσουν τα έσοδα από άλλες χώρες καθότι είναι αβέβαιο πως θα κινηθεί η Αγγλική αγορά, ή μάλλον είναι αβέβαιο εάν θα διατηρηθούν οι αριθμοί των Άγγλων τουριστών καθότι οι περισσότερες μελέτες αναμένουν μείωση GDP και μείωση στις θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα ο τουριστικός μας τομέας θα πρέπει να βελτιώσει την παραγωγικότητα του ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικός.